90% av arbetsgivarna använder social rekrytering under 2012, säger undersökning

Sociala medier rekrytera blir en standard – om inte nödvändigt – HR praxis i dessa dagar, enligt Jobvite.

Rekryteringen programvara leverantör har publicerat en ny rapport som fann 92 procent av amerikanska företag använder sociala nätverk och medier för att hitta nya talanger i 2012 – en betydande ökning från 78 procent för fem år sedan.

Inte överraskande, Linkedin, den ledande professionella offentliga sociala nätverk, är den mest använda kanalen i detta avseende med 93 procent av de tillfrågade säger att de använder detta medium i synnerhet.

Ändå Facebook och även Twitter med sina uppdateringar 140-tecken är att fånga upp. Ungefär två tredjedelar av HR-avdelningar tittar på Facebook för att hitta talanger medan mer än hälften använder Twitter.

Naturligtvis, forska på sociala nätverk plattformar inte används bara för att hitta talang – men också för att ösa ut vad potentiella hyr kan vara riktigt gillar.

Nästan tre av fyra rekryterare och rekryterare kontrollera kandidaternas sociala profiler, med nästan 48 procent svarar att de alltid göra det – även om de inte tillhandahålls. Medan innehåll av sexuell natur och / eller involverar illegala droger var överväldigande ogillande, överraskande mer HR-representanter var mer upprörd över grammatik eller stavfel snarare än att dricka.

Ändå Jobvite fann att sociala medier rekrytera har visat sig vara till nytta för många företag genom att öppna upp kandidaten poolen av en mycket bredare nät.

Till exempel, mer än sju av 10 arbetsgivare (73 procent) framgångsrikt anlitade en kandidat genom sociala medier under 2012 – en ökning från 63 procent 2011 och 58 procent 2010. Dessutom 20 procent av HR reps rapporterade det tar kortare tid att hyra använder sociala rekryteringen.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, Socialt företagande, Micro-påverkare är att förändra sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport

Även om det inte har helt tippade skalorna ännu mer än fyra av tio (43 procent) av de tillfrågade sade att kvaliteten på kandidaten poolen också har förbättrats tack vare att använda sociala rekrytering.

För referens, Jobvite forskare tillfrågade mer än 1000 mänskliga resurser och yrkesverksamma rekryterings på deras sociala rekryteringsaktiviteter och avsikter under juni 2012.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

Twitter reaktion på Apple Launch

Mikro påverkare förändrar sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport