AMD trimmar Athlon, Duron priser

Efter prissänkningar av rivaliserande Intel under helgen, AMD, (AMD) sänka priserna på sina Athlon och Duron chips för stationära datorer med cirka 20 procent i veckan. Enligt de nya nedskärningar i 1.2GHz Athlon med en 266MHz systembuss säljer för $ 294 i mängder av 1000. Den 850MHz versionen sjunker till $ 120.

Nedskärningarna kommer att bidra till att bana väg för införandet av en 1,3 GHz stationär version av Athlon, som källor säger kommer att premiärvisas på CeBit datormässa från 22 till 28 mars i Hannover, Tyskland. Dessutom kommer den första versionen av Athlon för bärbara datorer anländer 19 mars, enligt källor.

sänkningar processor pris vanligtvis leda till lägre PC priserna. Men när det kommer till AMD-datorer, är rabatten ofta större än väntat. Det beror på AMD: s distributörer och dator återförsäljare ofta inte betala bolagets officiella grossistpriset för chips. Istället betalar en förhandlingslösning pris, vilket leder till chip detaljhandelspriserna som ofta betydligt lägre än det officiella grossistpriset.

Priset sätts med förhandlingar med varje kunder “, säger Drew Prairie, en AMD representant.” Om de köper mer än 1.000 enheter, kan de förhandla pris individuellt.

Överskott processor leverans kan också leda till djupare nedskärningar i AMD-systemet, har källor sagt.

Rob Guella, vd för RB Computing i Nepean, Ontario, till exempel, påpekade att hans företag planerar att sälja 1.2GHz Athlon för motsvarande $ 245, eller $ 50 under den officiella grossistpriset.

“AMD blir ganska populär i norr” Guella sade, delvis på grund av priset.

Med de dolda rabatter, kan skillnaden mellan AMD och Intel chip priser få betydande. Dator återförsäljare erbjuder 1GHz Athlon för $ 167 till $ 175, medan 1 GHz Pentium III säljer för $ 250 till $ 260. En 800 MHz Intel Celeron i detaljhandeln kan hittas för runt $ 120, medan motsvarande AMD Duron startar i $ 60 intervall.

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Till skillnad från AMD: s metoder, Intel säljer sina marker till priser som härrör från en formel som korrelerar till volyminköp. Stora kunder får större rabatter, men rabatten är relaterad till hur mycket kunden köper, inte innehållet i förhandlingarna. Ju mer formellt tillvägagångssätt kommer som en följd av Intels stor marknadsandel och som ett sätt att undvika eventuella antitrustfrågor.

Prairie vill inte kommentera den dag exakta frisättningen av 1,3 GHz skrivbordet Athlon eller nya mobila chips, men uppgav att de båda verkar denna månad.

“Vi har inte varit blyg om att säga (den 1,3 GHz Athlon) kommer detta kvartal, och det är vettigt att anpassa den till en stor industri händelse”, sade han.

CeBIT är världens största datormässa.

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen