Blockchain Baserade Funderbeam mål? Tidigt stadium start investera för massorna

Funderbeam VD Kaidi Ruusalepp: Vad markerar ut Funderbeam är förmågan det ger deltagarna att handla sina investeringar på marknaden.

Läs mer Estonias Uncovered bloggen

Post Panama Papers, här är hur Estlands e-hemvist projektet planerar att avvärja bankskandaler, Skype rötter, öppen källkod kryptering: Hur start Wire sprider ordet på säkra comms, varför ringar från denna estniska blockchain experiment kan kännas i hela världen

2013, tre ester med en lång historia inom den finansiella sektorn grundade en start kallas Funderbeam. Företaget bestämde sig för att ge en prenumerationsbaserad, data underrättelsetjänst på globala startups och investerare.

Men i april, tog företaget det djärva steget att öppna en handelsplattform för startinvesteringar. Den nya plattformen syftar till att tidigt stadium start investera till massorna genom att vem som helst att delta i syndikat som skapats av bly investerare.

Start-ups, Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för simulering utbildning, e-handel, Flipkart och Paytm bli omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid, start-ups, Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare i en ? unicorn och vad WhatsApp kan lära av det, e-handel, Uber lider $ 1.2b halvåret förlust: Rapportera

“En särskild-purpose vehicle, eller SPV, skapas, vilket kommer att vara investerare i start. Säkerhets att SPV kan vara 10, 100 eller 1000 investerare, men start har bara en investerare med vem man ska förhandla och förvänta signaturer från “, förklarar vd Kaidi Ruusalepp, vars finanssektorn erfarenheter bland annat att ha tjänstgjort som VD för Nasdaq Tallinn.

Detta är den stora skillnaden mellan oss och andra syndiker-baserade plattformar och även crowdfunding plattformar.

Eftersom alla startups som deltar har hittills varit lokala företag har sina SPV grundats i Estland. Dock arbetar företaget med andra jurisdiktioner, med fokus på Storbritannien, Finland, Tyskland och Centraleuropa inom en snar framtid.

En skola i Estland har startat ett pilotprojekt för att lära sig grunderna i cyber till tonåringar.

Enligt Ruusalepp, vad markerar ut Funderbeam är förmågan det ger deltagarna att handla sina investeringar på marknaden, vilket gör en utgång för tidigt skede investerare mycket lättare. Som i en konventionell aktiemarknaden, kan investerare ger köp- och säljorder och se transaktioner och priser i statistiken.

“Låt oss säga att du vill investera 1000 €. För varje euro som investeras i syndikatet du får en token. Om du vill handla din investering, kan du bestämma om du vill sälja alla dina polletter eller bara några av dem på marknaden “Ruusalepp säger.

Alla transaktioner på plattformen bygger på blockchain distribueras offentliga huvudbok som ligger till grund Bitcoin transaktioner.

För att bli medlem måste man uppfylla starka bakgrundskontroller. Funderbeam planerar också att integrera ID-kort autentisering i systemet, så att alla de estniska ID-korthållare, inklusive estniska e-invånare, hittar registreringsprocessen mycket lättare, eftersom de inte längre behöver, till exempel, ladda upp bilder på sina dokument.

I slutet av maj hade två estniska startups redan uppnått sina mål finansierings på Funderbeam plattformen. Logistiken start Shipitwise nådde sin investering intresse mål av 100.000 € bara ett par veckor efter sin kampanj lanseringen och Sport-ID, som syftar till att göra de anställda mer aktivt, säkrade intresse € 100.000 från 89 investerare två veckor senare.

Ruusalepp säger första utländska startup kommer ansluta sig till plattformen mycket snart.

“Vi har en kö av startups på vår dörr, men vi har medvetet väntat att låta de första har sin körning”, säger hon.

I slutet av maj, cirka 80 procent av investerarna var estländare. VD för Funderbeam förutspår att andelen utländska investerare kommer att växa snabbt så snart de första utländska startups börja samla in pengar på plattformen.

Hon tror att den nya marknaden ger en efterlängtad öppenhet för tidiga investerare och skapar mer realistiska värderingar för startups.

“Som investerare måste du hålla dig förtrogen med de gärningar i bolaget och kunna uttrycka din åsikt genom att köpa eller sälja aktier i bolaget”, Ruusalepp säger.

Om vi ​​tittar på den större bilden, så finns det en prognos att 80 procent av $ 1 miljard startups kommer att skriva ner 80 procent av sin värdering i år.

Med massor av nya e-medborgare och hundratals nya företag, har Estland e-hemvist projekt överträffade förväntningarna i det första året.

Det är bättre att spela med öppna kort på en öppen marknad, snarare än pumpa luft i värderingarna under finansieringsrundor, eftersom det oundvikligen leder förr eller senare till en spruckna bubblan av hela marknaden. Vi skulle vilja vara spegeln reflekterar verkligheten.

Företaget tjänar pengar genom att ta en tre-procent provision från de framgångsrika syndikaten och kan införa vissa låga handelsavgifter i framtiden.

“Funderbeam har en stor dataplattform med mer än 150.000 starter och en hel del investerare. Inom en snar framtid det kommer att ha en rapporteringsmiljö, och användarna kommer att ha detaljerade vyer portfölj. Vår värdekedja är ganska lång”, säger hon.

Funderbeam själv har höjt € 1,75 m (2m $) hittills. Investerare inkluderar Skypes grundare Jaan Tallinn och 3TS Capital Partners, som är medlem i Draper Venture Network. Tim Draper själv verkar också glada över den nya plattformen.

“Jag älskar vad de gör. Den nuvarande marknaden inte fungerar. De offentliga marknader bara inte arbetar och Funderbeam gör något åt ​​det. Och pojke, kommer detta att vara spännande”, sade han i ett videomeddelande gratulera Funderbeam på lanseringen i slutet av april.

Vi kommer att ha överlåtbara [investeringar] på privata marknader och jag är så stolt över alla på Funderbeam för att göra denna sak hända. Jag älskar dessa ester. De är galna.

Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för utbildning simulering

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare till en enhörning och vad WhatsApp kan lära av det

? Uber lider $ 1.2b halvåret förlust: Rapportera