Bokrecension: The End of Money

Det är inte en fråga om pengar, utan om pengar, “en vän till mig förklarade för sina föräldrar år sedan, när vi fortfarande var studenter och planerar en kväll tillsammans innan uttagsautomater. Han var naturligtvis lugna sina föräldrar att han hadn ‘t gjort något dumt som skulle kräva dem att hitta tusentals dollar för att stödja honom i månader framöver, var han bara saknar den fysiska representationen av talen i hans bankkonto.

Rörlighet, Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer, rörlighet, Hands-on med Plantronics Backbeat GO 3 och Voyager 5200 headset: perfekt för den nya Apple iPhone

Precis som Bill Clinton trodde sexuella relationer “betydde särskilt samlag, en hel del människor tror kontanter är pengar, snarare än bara en representation av det. I sin bok The End of Money: Förfalskare, Preachers, datanörd, Dreamers – och den kommande kontantlösa samhället och i sin senaste tidens prat på Digital Money Forum, har David Wolman gjort klart att han förstår skillnaden – det är bara titeln som är provokativt förvirrad.

Uppkomsten av denna bok tycks ha varit två år sedan, när Wolman föreslog i Wired att kontanter ska avlivas. Tydligen detta är ett snabbt sätt att få hatbrev från alla håll: från kristna evangelister som tror att kontanter är vår sista försvar mot den yttersta tiden, för sekretess förespråkare som beklagar spårningen inbyggd i alla officiella elektroniska betalningssystem, till den pittoreska grupp han samtal “tactilists” – som kan komma upp med något bättre argument än pengar fysiska manifestation är känslomässigt tillfredsställande. Jag är, i viss utsträckning, en av dessa.

I slutet på pengar Wolman tar denna premiss och gör en journalist resa genom kontant historia och nutid: varför det är så svårt för USA att dumpa öre, kostnader och ansvar för kontanter, och de system som kan ersätta den. Längs vägen han reser för att möta färgstarka karaktärer som Kristen Thorkelsdottir, konstnären som konstruerar Islands sedlar, Bernard von Nothaus, ägare av Royal Hawaiian Mint Company – för närvarande kämpar federal komplottavgifter, Abhishek Sinha, entreprenören bakom en mobila banktjänster systemet i Indien, och Storbritanniens David Birch, arrangören av ovannämnda digitala pengar Forum.

Wolman börjar genom att besöka Glenn Guest, som gör den fundamentalistiska kristna fallet mot elektroniska betalningar. Han är inte den enda att frukta dem. En kvinnlig vän påminner mig om att centraliserade elektroniska bank var hur kvinnorna i Margaret Atwood är Tjänarinnans berättelse förlorat kontrollen över sina liv: Regeringen vände precis utanför tillgång till alla konton märkta “F” och förbjöd dem från anställning.

Men som Wolman skriver (och Birch övertygar honom) det finns legitima argument mot kontanter. Det är dyrt under hela sin livslängd. Det måste tillverkas upprepade gånger transporteras, bevakad, räknades och så småningom antingen smältas ner eller strimlas och kasseras. Den har en betydande klimatpåverkan. Och – i hjärtat av argumentet – dess kostnader falla oproportionerligt på de fattiga, som har begränsad tillgång till andra alternativ såsom bankkonton eller kreditkort, och för vilka pengar representerar risk samt säkerhet. Dessa är stora priser andra människor betala för vår kärlek för sedlar och mynt.

Under skriva denna bok, Wolman tillbringar ett år undvika användningen av kontanter, inte på bara tre tillfällen (både Indien och New Jersey Transit kassa bara samhällen). Han kommer snabbt upp med ett annat argument mot det: det är, säger han, “bakteriefri ridit”. Det är bara dumt.

The End of Money: Förfalskare, Preachers, datanörd, Dreamers – och den kommande kontantlösa samhället, genom David Wolman, Da Capo Press, 228pp, ISBN: 978-0-306-81883-7; Pris £ 16.99

Wendy M Grossman

Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Hands-on med Plantronics Backbeat GO 3 och Voyager 5200 headset: Perfekt för den nya Apple iPhone