Facebook tech vs Google tech i datacentret

Mycket har gjorts av Googles strategi för att utrusta sina datacenter. Barebones boxar byggda från råvaru hårdvara, direkt till Googles specifikationer, gör de bort med speciella finesser till förmån för enkla standardiserade system installerade i tusental och båda kan skiljas från sina bröder och utbytbar med något annat system. Detta tillvägagångssätt har gjort många datacenter operatörer tänka över hur de utrusta sina anläggningar.

En av de mest kända svar på det sätt som Google var att utrusta sina datacenter är Facebook Open Compute Project, som har som mål att avmystifiera serverhårdvara i datacenter och har “öppen källkod” mönster som för närvarande används av Facebook för sin egen datacenter, till skillnad från Googles strategi för behandling av deras interna server mönster som företagshemligheter.

En sak båda tillvägagångssätten har för dem är stordriftsfördelar, när du bygger tusentals samma tätt fokuserade design, priset per enhet går ner. Facebook hoppas att driva det ännu längre ner genom att andra in i fållan, så att de mönster de köper inte är för deras behov ensam, men oavsett är det enkla faktum att antalet servrar som krävs för att utrusta datacenter av Google och Facebook är en stor en. Och fördelarna med tusentals identiska servrar går utöver enkla ekonomi build kostnaderna. Förmågan att behandla servrar som utbytbara kuggar och utveckla heuristik baserad på serverprestanda som ska gälla i hela datacenter är mycket värdefullt, både när det gäller planering och utvärdering och distribuera system på det mest effektiva sätt som möjligt.

En av de rykten kring Facebooks datacenter hårdvara var att de letade att genomföra ett stort antal låg-drivna CPU servrar, som kör ARM eller Atom-processorer, som ännu ett steg för att öka effektiviteten i sina datacenter. Vid denna veckas internationella gröna Computing Conference Facebook gick ett steg förbi rykten och levererade ett dokument om Memcached prestanda jämfört över traditionella Intel och AMD server processorer och den nya Tilera 32-bitars TilePro64 processorer.

Memcached är in-memory databas som Facebook, och en många andra webbaserade företag, använder för att leverera data till användare snabbare än de kunde om det behövs för att dras från disk. Och resultaten som jämför de traditionella processorer till multi-core, tät packade Tilare visade att på en watt genom watt grundval, Tilrea processorer levererade betydligt bättre och mer skalbar prestanda, vilket gör deras användning i denna ansökan en potentiell fördel för företag som Facebook som lita på Memcached att leverera data till sina användare med acceptabla prestanda.

Facebook har inte förbundit sig att använda dessa Tilera-baserade system i sina datacenter, och om de väljer att de kommer att finna sig bär flaggan inte bara för en öppen datacenter, men för hela Microindustrin. Och medan Google är fortfarande få beröm för sina effektiva datacenter mönster, kan Facebook hoppa dem med specialdesignade microservers som ytterligare ökar effektiviteten i deras datacenter och samtidigt förbättra deras förmåga att leverera tjänster till kunder.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, Socialt företagande, Micro-påverkare är att förändra sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport

Twitter reaktion på Apple Launch

Mikro påverkare förändrar sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport