Asus Transformer Book T100 granskning: En netbook i hybrid tablett förklädnad Review

Asus Transformer Pad har funnits ett tag nu, med ett antal varianter som erbjuder en tablett plus ett tangentbord docka för att arbeta i “notebook” -läge. Transformer Pad enheter köra Android, och vi har väntat på Asus att leverera en Windows 8-baserade transformator, som nu har gjort.

Den £ 350 (. Inkl moms,. £ 292 ex moms) Asus Transformer Book T100 är inte företagets första satsning på Windows 8 tablett utrymme – Vivo Tab kom först. Men medan Vivo Tab kan köpas antingen som en solo tablett eller en tablett med tangentbord docka, är Transformer Book T100 endast tillgänglig med tangentbordet. Vid första anblicken priset ser attraktiv, men denna hybrid enheten har vad som krävs för att bli din enda Windows 8-enhet?

En av de viktigaste punkterna att notera om Transformer Book T100 är att det är mycket små. Med endast en 10,1-tums skärm för att rymma, är chassit liten jämfört med en vanlig bärbar dator. I själva verket är det mycket mer påminner om den kortlivade netbook format, som Asus gjorde mycket för att popularisera.

Med måtten 26.3cm bred och 17.1cm djup av 2.36cm tjock och väger bara 1.07kg, är Transformer Book T100 synnerligen portabel – men naturligtvis finns det kompromisser.

Ta skärmen, till exempel. En 10,1-tums skärm är fullt tillräckligt för en tablett, och om Samsungs nya 12,2-tums Galaxy NotePro och GalaxyTabPRO utlösa en ny trend, ser ut att förbli mainstream tablet skärmstorlek.

Den 1366 x 768 bildpunkter IPS-panel är bra men inte stor: betraktningsvinklar tillräckligt bra, är högsta ljusstyrka utan tvekan en liten bit under ideal och färger ser en smula tvättas ut.

Men på grund av den lilla skärmstorleken kan många användare tycker att arbeta med text något av en utmaning. Det finns också den oundvikliga estetiska frågan om ett stort skärmkant. När vi arbetade i tablettläge detta var inte ett problem, som vi förväntar oss en relativt bred skärmkant från en tablett – för att ge dig något att greppa på utan att aktivera pekskärmen. Men i datorläge på ramen ser enorm jämfört med modern design, och om det var rent en bärbar dator skulle vi klagar tunnland av oanvänt utrymme på skärmen.

Den andra viktiga avvägningen är den trånga tangentbordet. Asus har gjort vad den kan för att leverera en bra tangentbord erfarenhet: knapparna är väl placerade och känna fast under fingrarna, den halvhöga Fn nycklar har användbara andra funktioner och Enter är relativt stor. Men det finns ingen undkomma att knapparna är betydligt mindre än vanligt. Även våra små händer kändes lite pressas in det tillgängliga utrymmet, och vi skulle inte njuta av möjligheten att använda detta tangentbord för flera timmar om dagen.

Den lilla knapplösa pekplattan under skärmen fungerar bra, men om tangentbordet och / eller pekplattan är inte att passa, kan du alltid använda USB-porten på tangentbordet dockan för att fästa en mus eller ett separat tangentbord – pekplattan kan inaktiveras med en Fn-tangenten. USB 3.0-port kan naturligtvis också användas för att fästa andra externa enheter såsom en hårddisk eller USB-minne.

Design

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå;? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Om du funderar på att transformatorn Book T100 kan vara allt Windows 8-enhet du behöver, kommer bildskärm och tangentbord ergonomi båda vara viktiga faktorer att tänka på.

Tablett och tangentbord är ganska lika stora. Tabletten åtgärder 26.3cm med 17.1cm av 1.05cm medan Keyboard Dock har samma bredd och djup, och är 1.31cm tjock. De två komponenterna väger 550g och 520g respektive. Detta innebär att, liksom andra transformator modeller (och andra klaviatur dockas tabletter vi har sett), är Transformer Book T100 lite topptyngda.

Detta är oundvikligt egentligen. Sektionen tabletten har för att innehålla tillräckligt med internt hårdvara för att kunna fungera ensam, och så att klaviatursektionen är alltid sannolikt att vara relativt lätt om det inte är avsiktligt nedtyngda. Följden är att man måste lära sig att vara ganska lätt fingrar när du använder pekskärmen eller hela anordningen välter bakåt. I trånga arbetsförhållanden kan detta leda till att Transformer Book T100 landar på golvet.

På baksidan av tabletten, som bildar locket i notebook-läge, är klar i grå med Asus varumärke framträdande och två pinhole högtalargaller knappt synlig. Dockningsmekanism är fast. Tablett och tangentbord förenas helt enkelt genom att trycka tabletten i dockningsmekanismen och separeras lätt genom att trycka på en stor knapp sitter front och center mellan skärm och tangentbord. Detta låser anslutningen så att du kan dra tabletten fri.

Tidigare och dyrare, Android-baserade Transformator modeller hade metall fall, men plast används rikligt här. Utbyggnaden känns ganska fast för allt detta – det finns en viss flex i tabletten tillbaka, men det är minimal och vi har sett värre från några vanliga bärbara datorer.

Asus har utrustat Transformer Book T100 med den senaste Intel Atom Bay Trail chipset, inklusive 1,33 GHz quad-core Atom Z3740 processor. Vi var inte plågas av nedgångar eller strax under dagligt bruk, men om du funderar på detta som en vardaglig Windows 8 maskin, är det värt att komma ihåg att det är inte riktigt upp till mer krävande arbetsbelastning. Och med bara 2 GB (icke-expanderbar) RAM ombord, kommer det inte att klara sig bra kör för många program samtidigt.

Förvaring är också mindre än vad du kan förvänta dig att få från en bärbar dator, med bara 7.3GB gratis på vår 32GB (eMMC, SanDisk SEM32G) prov översyn. Det är mindre än många smartphones har tillgängliga, och naturligtvis långt ifrån vad du får med en vanlig bärbar dator. Det uppenbarligen inte kommer att räcka för en professionell användare inställda på att installera en rad program och lagra viktiga data på enheten. ASUS spec ark nämner 64GB eMMC lagring, och alternativet för en 500GB hårddisk för att komplettera antingen SSD konfiguration, men dessa modeller inte verkar vara tillgänglig i Storbritannien för närvarande.

Det finns naturligtvis massor av moln lagringsalternativ, inklusive Asus egen WebStorage, som tillhandahåller gratis obegränsad lagring i ett år, och Microsofts förinstallerade OneDrive (fd SkyDrive). Som nämnts ovan, kan USB-porten även användas för att lägga till extern lokal lagring.

För trådlös anslutning finns och Wi-Fi (802.11a / b / g / n) och Bluetooth (4,0), men inget alternativ mobilt bredband. Det finns ingen Ethernet heller och utbudet av portar och anslutningar, medan fina av tablett standarder är lägre än vad du kan förvänta dig från att ens en medioker anteckningsbok. Den enda USB 3.0-port på tangentbordet avsnitt är egentligen den enda eftergift utöver vad man kan förvänta sig att hitta på en tablett.

Bortsett från USB-porten, alla kontakter och kontroller är på sträckan tabletten, vilket gör att den kan fungera oberoende av tangentbordsdocka. Det finns Micro-HDMI och Micro-USB-portar sitter tillsammans på höger sida, tillsammans med en oskyddad microSD-kortplats och en 3,5 mm hörlursuttag. Den vänstra sidan har en volym rocker och strömbrytaren. Det är fantastiskt att se standard USB används för laddning snarare än en patentskyddad anslutning övrigt.

Windows 8.1 har utökats med en kopia av Microsoft Office Home and Student 2013, som är utan tvekan alla kontorssvit många användare kommer att kräva. Dess närvaro innebär att du kan börja vara produktiv utan att lägga till någonting alls till det ursprungliga inköpspriset.

Windows Experience Index (WEI) är lite mer dold i Windows 8.1 än i tidigare versioner, men det kan fortfarande köras. Resultaten för Transformer Book T100 är måttliga, men fortfarande respektabel (poäng komponent är av 7,9)

Processor 6,3; 3D-grafik 4,1, Hårddisk 6,2, Graphics 4,3, Memory genomströmning 5,5

Som vanligt med system som använder integrerad grafik (Intel HD Graphics i detta fall), är GPU den svagaste delsystemet, följt av minne, disk och processor. Du bör vara bra att köra grundläggande produktivitets arbetsbelastning, men förvänta dig inte att göra något krävande på det här systemet.

Denna slutsats bekräftas av SunSpider 0.9.1 JavaScript riktmärke, som visar Transformer Book T100 släpar efter Microsofts ARM-baserade Surface 2 tablett (kortare barer är bättre)

Förmodligen i ett försök att hålla kostnaderna nere, har Asus inte försedda ett extra batteri i klaviatursektionen som det gör med sina Android-baserade Transformer Pad hybrider. Trots detta är batteriets prestanda bra – enligt Asus kommer batteriet hålla igång i 11 timmar. Vi kunde arbeta med transformator bok T100 under en typisk dag utan att behöva ladda, och vår anekdotiska erfarenhet tyder på att, för standard bärbara arbetsbelastning (skapa dokument, webbsurfning, e-post och en bit av lunchtid streaming från YouTube), en dagens liv är en rimlig förväntan.

När vi testade Transformer Book T100 effektförbrukning under olika skärmens ljusstyrka (25%, 50% och 100%) och arbetsbelastning (tomgång och kör Microsofts Fishbowl HTML5 test) förhållanden, fick vi batteritid uppskattningar som sträcker sig från 12,7 till 3,5 timmar, ger en mittpunkten av 8 timmar, vilket överensstämmer med vår anekdotiska erfarenhet.

Asus Transformer Book T100 kommer att presentera många människor med den typ av dilemma de kan ha inför när man överväger en netbook för några år sedan. Den fungerar som en vanlig Windows-dator som kör program och tillgång till molnet, och har en anständig tangentbord och en livskraftig skärm. Men dess prestanda är måttlig, det är ont om internminnet, det har några kontakter, och en del kommer helt enkelt att hitta skärmen och / eller tangentbord för liten för komfort.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator

Funktioner

Prestanda och batteritid

Slutsats

Asus Trans Book T100