Byte av IT-vakter

Det finns en annan stark storm kommer till Filippinerna i helgen, men jag kommer inte att gå in på detta ämne igen precis vad jag har gjort under de senaste tre veckorna. Jag hoppas dock att detta närmar tyfon inte kommer att skapa så mycket förödelse som de två tidigare stormar gjorde.

I stället vill jag kommentera en aktuell nyhet som jag snubblat på förra onsdag kväll – överraskande rekryteringen av Oracle Filippinerna vd Ryan Guadalquiver, som det nya landet chef för Hewlett-Packard Filippinerna.

Oracle och HP – både IT-jättar – har väl inte utfärdat någon formell tillkännagivande om denna utveckling, men den läckta informationen har bekräftats av olika branschkällor.

Det finns inga nyheter ännu om vem som kommer att ersätta Guadalquiver på Oracle Filippinerna. David Tan, den avgående lands chef för den lokala HP-kontor, är enligt uppgift på väg tillbaka till Singapore för att inta en regional roll efter en tvåårig rundtur i plikt här.

Tech Industry, Nordkorea avslöjar Netflix klon för medborgare, säkerhet, Huawei att utnyttja säker, smart city intresse med Singapore lab, Start-Ups, Telstra Ventures tecknar Telkom Indonesia för start investeringar i Asien, Cloud, APAC digital omvandling kommer inte att lyckas utan hybrid moln

Guadalquiver utbud kommer också vid en tidpunkt då Oracle fortfarande väntar på godkännande av förvärvet av Sun Microsystems, som är en konkurrent till HP. Som jag har skrivit i den här bloggen innan, har Oracles övertagande av Sun tog några komplikationer i Filippinerna på grund av den märkliga företags installationen av Sun lokala kontor.

Vad gjorde Guadalquiver utnämning mycket oväntat är det faktum att han hade knappt värmas upp sin plats som Oracles topp ledn i landet. Han är den andra filippinska att leda dotterbolaget, men till skillnad Bernard Yu, som innehade posten i mer än ett decennium, Guadalquiver stannade Oracle huvud honcho för bara ett år.

Innan namngavs av Oracle som dess verkställande direktör i oktober förra året, Guadalquiver var företagets landsdirektören för teknik. Men ingen kände honom och människor även hade svårt att uttala hans efternamn. En mycket lågmäld person, nästan undvek han rampljuset även som Oracles topp ledn.

Do not get me fel, men dessa egenskaper kan faktiskt hjälpte killen arbeta effektivt. Jag har hört historier som han redan har en omfattande erfarenhet trots sin unga ålder. Detta är förmodligen anledningen till att HP pirat honom i stället för att plocka från de egna leden.

För två år sedan när HP var i samma situation efter Nilo Cruz avgick (eller var han sköt?) Som land general manager, HP uppgift försökte också att locka Ronnie Latinazo, EMC: s landschef. Om företaget tillbakavisades då, var det framgångsrikt den här gången med Guadalquiver.

Guadalquiver uppgång som en av tech branschens tunga hitters har inget annat än häpnadsväckande. Han förtjänar förmodligen hans tur strimma, men en högre utmaning väntar honom på HP Filippinerna där hans låg profil stil allvarligt kommer att gå till testa.

Rigodon Update, Förra veckan skrev jag om Erick Olavides, som jag sa, bara hade tagit upp ett nytt jobb som försäljningskanal chef för Oracle Filippinerna efter använder Microsofts frivilliga separation program. Tja, det verkar jag var redan sent i nyheterna eftersom Olavides redan har avgått från programvaran företaget att ansluta sina tidigare Microsoft kollegor, Dittas Formoso och Deo Co, på Raffles Solutions Filippinerna.

Samtidigt Luichi Robles, tidigare landschef Cisco Filippinerna, har just utsetts till ny försäljningsland chef för filippinska kontor Symantec. Hans utnämning trädde i kraft 15 oktober, enligt hans kollegor på programvaruföretaget.

Nordkorea avslöjar Netflix klon för medborgare

Huawei att utnyttja säker, smart city intresse med Singapore lab

Telstra Ventures tecknar Telkom Indonesia för start investeringar i Asien

APAC digital omvandling kommer inte att lyckas utan hybridmoln