En lagstiftare dåliga samtal på en annan olycka

Det är bara i början av det nya året, men den tekniska världen redan surr med intressanta berättelser, om än negativa.

Den dystra prognosen för 2009, tycks det, är avstängd till en olycksbådande start, även om jag skulle vilja tro att Filippinerna är på något sätt inte så känsliga för denna ekonomiska röran (som en vän till mig sa, kan vi inte förlora vad vi inte har).

Naturligtvis är en av de största sorgliga historier komma ut så här tidigt är Satyam bedrägeriskandal. Min kollega bloggare, Swati Prasad har skrivit en mycket bra blogg om detta så jag inte kommer att upprepa omständigheterna i målet, förutom att göra några kommentarer.

Naturligtvis kommer utvecklingen på Satyam har enorm inverkan på Filippinerna sedan landet, precis som Indien, är en framträdande aktör på den globala outsourcing affärer. Redan är vissa håll här säger att denna skandal som involverar ett av Indiens outsourcing jättar är bra för Filippinerna som det kan avleda outsourcing trafik till landet.

En sådan anmärkning gjordes i går, via ett pressmeddelande från Catanduanes representant Joseph Santiago, en kille som aldrig misslyckas med att kommentera nästan alla IT fråga så han gör rubriker.

Det ironiska är att Santiago gjorde aldrig någon betydande IT-policy som chef för National Telecommunications kommissionen under den tid då den avsatte presidenten Joseph Estrada, inte heller han passerar någon viktig IT-lagstiftningen i sin nuvarande roll som ordförande i IT-kommitté i kongressen. Även om han ger sällan intervjuer, är hans välskrivna pressmeddelanden ofta plockas upp av medierna.

I sin senaste pressmeddelande, Santiago sade avslöjanden av massiva avvikelser från Satyam ordföranden B. Ramalinga Raju kommer att “tvinga västerländska företag att ompröva sina planer på att göra nya affärer med, eller kontrakt ut ytterligare back office arbete BPO (Business Process Outsourcing) leverantörer baserade i Indien”.

Filippinerna är i ett utmärkt läge för att fånga vad outsourcing företag som Indien riskerar att förlora på grund av Satyam bekymmer “, konstaterade han.” Lyckligtvis för oss här i Filippinerna, har vi aldrig haft några bedrägerier på en BPO leverantör av en skala jämförbart med vad som hände på Satyam. Detta kan bero på högre standarder bolagsstyrning och strängare kontroller här.

Tech Industry, Nordkorea avslöjar Netflix klon för medborgare, säkerhet, Huawei att utnyttja säker, smart city intresse med Singapore lab, Start-Ups, Telstra Ventures tecknar Telkom Indonesia för start investeringar i Asien, Cloud, APAC digital omvandling kommer inte att lyckas utan hybrid moln

Givet att det Santiago sade om Filippinerna är sant, är fördelaktigt för Filippinerna hans kommentar att Satyam olycka, anstrykning av opportunism och saknar den klass som förväntas av honom som en lagstiftare. Har kongress slut på goda idéer att skriva om på ett pressmeddelande?

Korrekt sätt diktera att en inte glo på misären av andra. Gud förbjude, men Santiago kunde sluta äta hans ord om Satyam-typ busstreck, om än i mindre skala, kommer att genomsyra här. Detta är inte långsökt möjlighet, trots allt, eftersom frågan har framkommit vid denna skandal.

Under mina år som täcker det slog, har jag sett en förskjutning av den globala outsourcing industrin från konkurrens till co-opetition. Detta är anledningen till att indiska företag har etablerat call centers här som ett sätt att förbättra det symbiotiska förhållandet mellan Indien och Filippinerna.

Enkelt uttryckt, vad dåligt händer till Indien, är Filippinerna säker på att känna den negativa nedfall. Om någonting bra händer Indien, Filippinerna förväntas gynna också. Vi är i samma båt.

Vad vi behöver göra är att lära av denna incident och fixa allt som är nödvändigt för att undvika liknande Satyam bakslag i framtiden.

Nordkorea avslöjar Netflix klon för medborgare

Huawei att utnyttja säker, smart city intresse med Singapore lab

Telstra Ventures tecknar Telkom Indonesia för start investeringar i Asien

APAC digital omvandling kommer inte att lyckas utan hybridmoln