Apple visar sårbarhet år efter Jobs död

Ett år efter döden av Apples grundare Steve Jobs, är företagets försäljning still going strong. Men noterade observatörer att dess inledningsevenemang har varit mattare sedan och det måste arbeta på “dramatiska förbättringar” i sina framtida produkter för att hålla den varumärkeslojalitet.

Jobs avled den 5 oktober, 2011 från pankreascancer. Strax före sin död hade han avgick från sin roll som VD i augusti 2011, passerar på hans ansvar att nuvarande Apples vd Tim Cook.

Naveen Mishra, industri rektor för IT praktik i Asien-Stillahavsområdet på Frost & Sullivan, sade försäljning av större delen av Apple-produkter, förutom iPods, har varit “ganska stark” under de senaste tre kvartalen eftersom Jobs död. Nedgången i iPod försäljningen började under de senaste åren på grund av populariteten av iPhone och iPads, förklarade han och tillade att skrivbordet har sett en liten uppmjukning av försäljningen.

Många faktorer som påverkar marknadsandel

Shalini Verma, chefsanalytiker på Gartner konstaterade att Apples försäljning inte har påverkats av Jobs död.

Men dess; marknadsandel inom smartphones, har påverkats av faktorer såsom lanseringsdatum för sin iPhone och “stark konkurrens från Samsung.

Verma förklarade Apples globala marknadsandel för smartphones ökade från 15 procent under tredje kvartalet 2011 till 23 procent under det fjärde kvartalet 2011, på grund av den, lanseringen av iPhone 4S, i oktober 2011. Likaså minskade Apples marknadsandel i Q2 2012 eftersom konsumenterna väntade på iPhone 5, tillade hon.

Steve Jobs död har inte varit en stor faktor i företagets försäljning hittills eftersom han, involverad i utvecklingen, både iPhone 4S och iPhone 5 “, sade Verma.

Rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell, Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik, rörlighet, i nya drag, Apple kommer inte att avslöja öppna helgen iPhone 7 försäljning

Mishra noteras att förväntar medan Apple inte har meddelat sina resultat för fjärde kvartalet för 2012 analysföretaget tekniken jätten att korsa en annan milstolpe i US $ 150.000.000.000 i årliga intäkter, efter att ha dragit i US $ 35 miljarder under fjärde kvartalet.

“En sådan stark utveckling kommer från Apples förmåga att ta fram innovativa produkter och tätt integrerat ekosystem av applikationer och tjänster”, tillade han.

Apples aktiekurs har stigit mer än 70 procent från förra året, slår ett nytt rekord när det brutit mot US $ 700 per aktie märke förra månaden, ytterligare befästa sin plats som den, mest värdefulla företag på planeten.

Äpple lanserar matt utan Jobs

Medan Apples produkter är fortfarande säljer bra, Verma sade frånvaron av Jobs menade att Apples lansering händelser inte längre “spektakulär”. Detta tenderar att påverka uppfattningen av företaget bland “teknik entusiaster” som kommer att påverka konsumenternas köpbeteende över tiden, sade hon.

Singapore-baserade iOS utvecklare Kevin Chan överens. “Apple har förlorat [Steve Jobs] showmanship. Dude var en stor berättare, och hans verklighet distorsion fältet och” en sak “gjorde sin produktlanseringar verkligen speciellt. [Tim Cook] lanseringar inte ens komma nära”, tillade han .

Mishra tillade att medan varje ny Apple-produkt var bättre än sina föregångare, verkar “wow” faktor som saknas i de senaste produktlanseringar.

Apple måste fortsätta odla varumärkeslojalitet

Apple kommer att behöva erbjuda “dramatiska förbättringar” i sina produkter för att hålla varumärkeslojalitet, särskilt i en bransch “kännetecknas av aggressiv prissättning, introduktioner frekventa produkt, utvecklas nya designlösningar och teknik, snabbt antagande av tekniska och produkt framsteg och priskänsligheten” Frost & Sullivan industrin rektor sagt.

“Apple har kommit att förknippas med hög kvalitet i design och enkelhet i användarens upplevelse på grund av denna enhetlighet över tiden. Det här är en kraftfull kombination som har gjort Apple mest värdefulla teknikföretag idag,” Verma förklaras.

När marknaden fart är med ett företag, kan det åka fart trots minimal innovation. Detta är kraften hos perception “, sade hon.

Men är oövervinnelig inget företag, Verma påpekade, att lägga om Apple bibehållit samma nivå av enhetlighet i de kommande åren, kommer varumärkeslojalitet gå någon annanstans.

“Vulnerable” utan jobb

Innehållsproducent Jeanne Wong sade Apple verkar vara “mycket utsatta” utan jobb. “Det är som alla andra företag blir djärvare att attackera Apple”, sade hon och pekade på, Apple-Samsung juridisk krig, som var “bryggning innan men är nu en full-on kamp”.

Wong tillade att kvaliteten på Apple-produkter tycks ha sjunkit sedan iPhone 4S och “iPhone 5 bara lät fruktansvärda”.

Tidigare med jobb, kommer du inte höra sådana dåliga fel händer liknande; Maps. Jobb alltid hade verkligen strikt kvalitetskontroll och nu verkar saknas “, sade hon.

“Människor är fortfarande att köpa eftersom febern är fortfarande på men med konkurrenter intensifiera, är Apple kommer att behöva vända upp. Hur kan de lansera produkter när det finns så många kinks att utjämna?” Wong sattes.

Singapore-baserade designern Max Yam tror med Jobs bortgång, har skönheten att kombinera konst och teknik gått förlorad. Han tillade att kraften i att använda tech produktdesign för att flytta människor minskar.

Yam sade: “Apple återförening ligan av teknikjättar och IT-branschen har förlorat kanske dess enda mänsklig beröring.”

“Jag är inte en hardcore fan av Apple så jag hoppas att se tillbaka på den mänskliga kontakten och den konstnärliga känslan av produkter inom teknik världen, vare sig det Nokia, Microsoft, Google, eller till och med Dell”, sade han.

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

I nya drag, kommer Apple inte avslöja öppna helgen iPhone 7 försäljning