ARM licensierar Suns Java för flis

Som rapporterades först av denna webbplats News.com, ger affären ARM rätt att använda Java på alla sina marker och betyder de två företagen kommer att samarbeta på framtida Java-teknik.

Processorer, sälja familjen kisel: Varför Storbritannien är upprörd över ARM övertagandet, Sakernas Internet, Softbank vd Son säger ARM en fler decennium satsning på sakernas Internet, hårdvara, Softbank att köpa chip designer ARM för £ 24,3 miljarder eftersom det tar syfta till sakernas Internet, ARM, ARM snaps upp sakernas, imaging specialist Apical i $ 350m affär

Men i en presskonferens, chefer från de två företagen talade om flyttningens större betydelse: Licensen innebär ARM kommer att kunna erbjuda marker som, i kombination med mjukvara, kommer att möta Suns Java certifieringskrav.

Detta är det första formella förhållandet mellan de två företagen “, säger Rich Green, vice vd för Java-programvara på Sun.” ARM har gett kiselteknologi som kan ge acceleration “till Java-program, men” detta förhållande är inriktad på att se till att det är optimerad och helt kompatibel Java.

Java är en teknik som uppfanns av Sun som låter program köras på många olika marker utan att skrivas för var och en. Den viktigaste delen av denna process är “virtuell maskin” programvara som översätter Java instruktioner till kommandon chipet kan förstå. ARM, tillsammans med Ajile Systems, Nazomi Communications, Aurora VLSI, InSilicon, Zucotto Wireless och Parthus erbjuder chip design som tar över en del av den virtuella maskinen, påskynda Java-program. Det är en stark fördel för mobila enheter såsom mobiltelefoner eller handdatorer som saknar CPU glans av stationära datorer.

ARM, en av de bästa tillverkarna av chips för mobiltelefoner, som redan erbjuds chip design som kan utföra vissa Java instruktioner. Nu har företaget en licens som gör det möjligt för ARM marker för att passa in i en fullständigare svit av Java-programvara – en delmängd av Suns Java 2 Micro Edition (J2ME) kallas Mobile Information Device Profile (MIDP).

ARM är inte den första chipföretag att teckna en Java-licens. Zucotto arbetar på J2ME projektet är Zucotto en licenstagare och har gått Suns Java kompatibilitet test för J2ME, sade företaget.

Men medan Zucotto är en start-up, har ARM redan en enorm närvaro i mobilen marknaden. Företaget licensierar sin chip design, kallade “kärnor”, till andra företag som lägger till dem och ta hand om att tillverka dem.

ARM licensierat Java-teknik eftersom dess kunder önskar tekniken, sade ARM General Manager Reynette Au. NTT DoCoMo säljer omkring 60.000 Java-telefoner per dag, och mobiltelefon jätte Nokia räknar med att sälja 100 miljoner Java-baserade mobiltelefoner i slutet av 2003.

Sälja familjen kisel: Varför Storbritannien är upprörd över ARM övertagandet

Soft VD Son säger ärmen flera decennium satsning på sakernas Internet

Softbank att köpa chip designer ARM för £ 24,3 miljarder som det tar syfta till sakernas Internet

ARM snaps upp sakernas, imaging specialist Apical i $ 350m affär