Australien har inte råd mer politicking med NBN: Turnbull

Det är dags för politik och National Broadband Network (NBN) att bli separat, sa Australiens premiärminister Malcolm Turnbull ABC Radio i Perth på tisdag morgon.

Kvantberäkning kan ha gjort mål i Australian forskningsfinansiering runt, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, Telstra lanserar Global Media Network för leverans av innehåll; Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning, Foxtel bekräftar NBN erbjuda nästa månad

Det fanns ingenting om flygande svin, och inte heller av satir tas upp till en Perth hospice så förmodligen premiärministern och tidigare kommunikationsminister höll på att blodigt allvar, och inte lider av ett fall av djävulsk amnesi som bort sina egna handlingar från hans minne.

Som svar på en fråga om Labor NBN policy släpptes igår som skulle se en Förkorta regering utseende lägga till upp till 2 miljoner lokaler med fiber-to-the-lokaler fotavtryck, samt behålla användningen av HFC-nät, Turnbull sade koalitionen ärvde ett imploderat projekt.

NBN, NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow, telekom ;; telekom, datalagring bidrag: Telstra får $ 40m, Vodafone $ 29m, Optus $ 14m, NBN $ 1m

“Deras brist på förvaltningskapacitet, deras blotta hisnande inkompetens ledde oss ärva ett projekt som misslyckades,” statsministern sagt.

Vad Labor talar om nu är ändringar i projektet som kommer att störa den och lägga till många miljarder dollar till kostnaden, och vi har inte råd med det. Vi har inte råd längre politicking med detta.

Vi får projektet byggdes och det är vad australiensarna förväntar mig att göra som sin premiärminister. Att få på och få jobbet gjort.

För dem som har glömt historien om NBN, är det en ständig politicking – hela dagen, varje dag sedan tillkännagivandet i 2009.

Toppen av politisering kom 2013, när Turnbull och den tillträdande koalitionsregering bad om avgått alla NBN Co styrelseledamöter, sparken fem av de sju styrelseledamöter och installerade Ziggy Switkowski som styrelseordförande.

Under följande år, sex omdömen inklusive en kostnads-nyttoanalys genomfördes i NBN, och vid varje tur stödde metod Turnbull hade främjas i opposition.

Under 2012 Turnbull anklagade mycket av NBN Co ledning är olämpligt för att driva företaget.

Och i 2010, Turnbull liberala parti inför ett val en politik för avveckling och försäljning av NBN Co: s tillgångar

Från den andra sidan av politiken har ALP hade en fältet dag under den senaste tiden med ett antal läckor av NBN som kulminerade i den australiska federala polisen (AFP) utför ett par husrannsakan på kontor tidigare kommunikationsminister Senator Stephen Conroy och hem för en Labor medarbetare.

I november visade ett läckt dokument som Optus “HFC nätverk är” inte helt ändamålsenliga “, medan en läcka i december sade kostnaden för att ersätta eller reparera äldre kopparnätet skulle uppgå till AU $ 641.000.000.

Detta följdes i februari med lanseringen av en handling som visar utbyggnaden var kraftigt försenad och kostar mer att ansluta varje lokaler. Under de följande månaderna, verkade dokument säger NBN hade arbetat med mindre kit som är billigare och tar bort behovet av att distribuera distributions fiber nav skåp, och att regeringen föredrar fiber-to-the-nod utbyggnaden försenades i 40 områden.

Bör Labor returneras till makten efter valet juli är det svårt att se en ny regering att kunna arbeta med NBN nuvarande ledningsgrupp, främst av politiska skäl.

När senaten återvänder till sitta, kommer en av de första punkterna på adress vara om de läckta dokument beslagtagits av AFP är under parlamentarisk privilegium. Om de är, förväntar Labor att njuta av att göra dem offentligt för, du gissade rätt, politisk vinning.

Det kan ha varit en möjlighet att göra National Broadband Network en tvåparti frågan och ta udden av det, men den möjligheten var år sedan och skulle ha krävt den liberala partiet att köpa in Labor vision. Något som det var aldrig beredd att göra i Abbott-ledda opposition.

Därför är idén om politik tas ur NBN – särskilt från någon som har tillbringat nästan sex år glatt injicera politik i det vid varje tillfälle – förefaller mig vara lite rika.

För dem som undrar hur länge Turnboolean vapenvila på NBN politisering varade, överlevde de fattiga, eländiga sak tills exakt nästa fråga från intervjuaren Geoff Hutchison.

Idén Labor fick – en mycket naiv och unbusinesslike syn på teknik “, säger Turnbull.” De talar om framtidssäkring. Sanningen är att du inte vet vad framtiden bär. Vad du måste göra är att bygga, få detta nätverk byggs så snabbt och kostnadseffektivt som möjligt och det är vad vi gör.

Så vad Labor föreslår kommer att ta mycket längre tid och kostar mycket mer. Vi får jobbet gjort, ett jobb som de har misslyckats och sedan i framtiden, naturligtvis, ny teknik kommer att komma och det kommer att uppgraderas – utan tvekan, på sätt som vi inte kan förutse idag.

Pax Turnbulla av 2016, var det så flyktig jag missade det helt.

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata

Data retention bidrag: Telstra får $ 40m, Vodafone $ 29m, Optus $ 14m, NBN $ 1m