Blinka! Google gafflar WebKit

Medan vissa människor kan ha varit förvånad över att Google äntligen har gjort Blink, sin egen gaffel av den populära WebKit webbläsare motor, i webbutvecklare cirklar detta drag kom som någon överraskning.

Opera går Chrome & Safari i med Web kit för webb-surfa, webbläsare krig: Den tidiga 2013 rapporten, Här är varför HTML-baserade program inte fungerar, Pwn2Own: Ner gå alla webbläsare, Linux triumferande: Chrome OS motstår sprickbildning försök

Medan Apple och Google hade länge arbetat tillsammans på öppen källkod WebKit projekt för år, utvecklare både i och utanför Google ville Google att komma bort från Apple. Dessutom har de två teknikjättarna hade olika visioner för webbläsaren motorn.

Som Adam Barth skrev en Google Software Engineer

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

Krom använder en annan separata processer än andra WebKit-baserade webbläsare, och stöder flera arkitekturer under åren har lett till ökad komplexitet för både WebKit och Chromium projekt. Detta har bromsat den kollektiva innovationstakten – så idag, introducerar vi Blink, en ny öppen källkod renderingsmotor baserad på WebKit.

Detta var inte ett lätt beslut. Vi vet att införandet av en ny renderingsmotor kan ha betydande konsekvenser för webben. Ändå tror vi att ha flera rendering motorer – ungefär som att ha flera webbläsare – kommer att stimulera innovation och över tiden förbättra hälsan hos hela den öppna webben ekosystemet. På kort sikt kommer att blinka föra små förändringar för webbutvecklare. Huvuddelen av det inledande arbetet kommer att fokusera på interna arkitektoniska förbättringar och en förenkling av kodbasen. Till exempel räknar vi med att vi kommer att kunna ta bort 7 byggsystem och radera mer än 7000 filer – med mer än 4,5 miljoner rader – just off the bat. På lång sikt leder en hälsosam kodbas till mer stabilitet och färre fel.

Under hela denna övergång kommer vi ett nära samarbete med andra webbläsarleverantörer att flytta webben framåt och bevara kompatibilitet som gjorde det en lyckad ekosystem. I denna anda har vi satt starka riktlinjer för nya funktioner som betonar standarder, interoperabilitet, prövning av överensstämmelse och öppenhet.

Justin Schuh, Google Chrome säkerhetsprogram ingenjör, tillade på Google+ att medan han inte talar för Google eller Chromium-projektet, som

Jag tror att det är säkert att säga att Chrome säkerhetsgruppen har tagit en mycket aktiv roll i WebKit säkerhet under de senaste åren, och verkligen ledde förpackningen att göra Webkit mer robust mot bedrifter. Vi har fuzzed vid tidigare oerhörd skalor, betalas ut hundratusentals dollar i bugg skottgenomförde omfattande kod revision, fast många hundra säkerhet buggar och infört en massa härdningsåtgärder. Och medan vi är mycket stolta över det arbete vi har gjort på WebKit säkerhet, är det faktum att det blir svårare och svårare för oss att göra en stor inverkan längre.

Den stora frågan är en bieffekt av Chrome design. Medan vår arkitektur har enorma styrkor (utöver just säkerhet), det är också mycket annorlunda än andra WebKit-baserade webbläsare, och växer ännu mer så med resten av WebKit projektets ökande fokus på WebKit2 lagret. Dessa skillnader har tvingat oss att göra allt svårare beslut, som ur spel stora säkerhetsförbättringar som inte passar väl med WebKit. Samtidigt är vi regelbundet hanterar säkerhets regressioner till följd av saker som olika utsläpp scheman och upprätthålla äldre beteende som krävs av WebKit som en API [Application Programming Interface]. Dessa växtvärk är vanliga nog när ett projekt som WebKit utvecklas till att omfatta en så bred grupp av konsumenter, men så småningom kan du nå en punkt där belastningen på vissa medlemmar är alldeles för hög.

Så, med blink projektet vi nu har en chans att åtgärda en hel del teknisk säkerhet skuld som har ackumulerats under åren. Dessa förändringar är allt som passar bra med Chromes arkitektur, men inte var lönsamt i WebKit med tanke på deras inverkan på andra plattformar.

Dessa säkerhetsfrågor har ofta nämnts som en orsak till Google att lämna Apple bakom. I vissa webbutvecklare cirklar det stått klart att Apples programmerare inte hade burit sin beskärda del av belastningen av att WebKit (som Apples Safari-webbläsare använder) säker.

Google kommer inte ensam i denna nya gaffel,. Opera, som nyligen lämnat sin egen webb-browser motor för WebKit, ansluter dem. Håvard Molland, en ledande Opera programutvecklare, twittrade, “Så vad om Opera Opera? Går med Blink också.

De första frukterna av denna förändring bör ses inom de närmaste uppdateringar av Googles Chrome webbläsare. När det gäller Apple? Vi kan bara anta att de kommer att fortsätta att arbeta med WebKit.

 Berättelser

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär