Bowen kedjor budget start och innovations nedskärningar som kortsiktigt

Den federala regeringens svepande budgetnedskärningar till Australian start, innovation och forskning och utveckling finansiering är kortsiktig och kommer att hämma landets långsiktiga ekonomiska tillväxten, enligt skugga kassör, ​​Chris Bowen.

Rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, NBN, NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow, Innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang, Cloud, Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Bowen, som levererade sin 2014 års budget svarsadress till National Press Club i Canberra i dag, sade regeringens drag att avskaffa finansiering från ett antal program som stöder teknisk innovation och start kommersialisering i Australien var en “kontraproduktiv angrepp” på ekonomin.

Bland alla de nedskärningar i denna budget, finns det all ideologiskt driven snålhet ett område som är särskilt kortsiktig politik “, sade Bowen.” Kassören [Joe Hockey] har känt sig tvungna att följa upp sin “ålder rätt” retorik med en kontraproduktiv angrepp på statliga program som uppmuntrar till innovation, riskkapital, kommersialisering och nystartade företag.

“I slutändan är det bästa sättet att återställa budgeten till överskottet är ekonomisk tillväxt – tillväxt genom nya jobb för framtiden, genom innovation, genom vetenskap och företagande,.” Tillsammans med de cyniska beslut att fatta universitetsexamen dyrare och sadla blivande studenter med mer och mer skuld, har regeringen valt att undergräva innovation och forskning och utveckling “, säger han.

Bowen kommentarer kommer efter Hockey avslöjade ett antal, skär till forskning och innovationsfinansieringen, i Australien under budget natt förra tisdag. Bland annat nedmontering av start supporter, Kommersialisering Australien, och den nationella innovations Investment Fund, som förband startups med riskkapital.

Ett antal andra program som syftar till att stödja lokal innovation och utveckling har också avskaffas, inklusive Företagslösningar, Industri Innovation råd, Enterprise Connect och innovationsförmåga lokaler.

Dessa program, varje lyckad, har inte bara fått en rakning i finansiering, har de helt avskaffats “, sade Bowen.” Finansiering av Cooperative Research Centres har också skurits ner. Dessa är de centra som stödde utvecklingen av några av de största nyheterna i modern tid, inklusive Cochlear Ear Implant, en enhet nu köpt av miljontals hörselskadade människor över hela världen.

Bowen smällde också regeringens beslut att sänka AU $ 111 miljoner finansiering till CSIRO, tillsammans med finansiering nedskärningar i försvars Science and Technology organisationen.

“Den australiska vetenskapsakademin gäller dessa nedskärningar som symptomatiskt för en avsevärd försvagning av vetenskaplig forskning över hela landet”, säger han.

Bowen ifrågasatte regeringens införande av en ny AU $ 484 miljoner Entreprenörer infrastruktur program för att stödja små och medelstora innovation och utveckling, ekar utbredd känsla intressenter omedelbart efter budget leverans förra veckan.

“En vag ny one-size-fits-all Företagare” Infrastructure Program har etablerats med ungefär hälften av de medel som tidigare avsatts till de avskaffade program “, sade han.

För Bowen, budget hit till innovation, startstöd och FoU i Australien är ett steg bakåt för landets ekonomiska tillväxt.

“Kassören kallar detta en” tillväxt “budget. Han och jag håller med om att vi måste skapa arbetstillfällen och investeringar för att ersätta dem som är inblandade i gruv byggboom, men långt ifrån att hjälpa denna övergång, gör sin budget det svårare”, sade han.

En regering verkligen bekymrad över att skapa arbetstillfällen, om diversifiering av ekonomin och om att generera nya möjligheter för dem som drabbats av nedgången i gruv konstruktion samt trycket från tillverkningen skulle omfamna behovet av innovation, för högteknologiska jobb, för riskkapital och behovet av att uppmuntra startups.

“Australien inte behöver en kopia av Silicon Valley, men vi kan hitta vår egen nisch, vårt sätt att skapa tusentals bra, välbetalda jobb. Vi kan göra mycket, mycket bättre. Hög tillväxt teknikföretag närvarande genererar mindre än 0,2 procent av vår BNP “, sade han.

Refererar en färsk Pricewaterhousecoopers rapport uppskatta att startsektorn teknik skulle kunna ge AU $ 109.000.000.000 – eller fyra procent av BNP – och en halv miljon jobb till den lokala ekonomin genom 2033, Bowen sade att den australiska regeringen tillät Australien att falla bakom den internationella motsvarigheter i insatserna innovation och utveckling.

Potentialen är enorm, men vi har en hel del att ta igen “, sade Bowen.” Vår riskkapitalbranschen börjar en låg nivå och inte växer lika snabbt som jämförbara länder. Vi gör dåligt när det gäller den viktiga “ängel finansiering” med bara en dollar som investeras för varje australiska varje år. I Nya Zeeland är motsvarande siffra AU $ 6 AU $ 15 för Storbritannien och AU $ 85 för Förenta Staterna.

“I landet av den fria, USA, varje dollar av offentliga investeringar i högteknologiska inkubatorer genererar en extra US $ 30 av skatteintäkter. Kanske kassör kan ha tänkt på detta innan han engagerad i sin löjligt kortsiktigt kostnadsbesparingar regim “, sade han.

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar