Död eller pånyttfödelse: Hur ser framtiden för PC verkligen ser ut?

Microsofts Surface är en framtidsvision av datorn.

När det gäller teknik, ingenting går verkligen bort – eller åtminstone inte för en mycket, mycket lång tid.

Ett exempel – ett par år tillbaka, någon svor för mig att de kände till åtminstone ett system som används som fortfarande kunde beräkna i pounds, shilling och pence – vilket innebar koden måste ha varit någonstans runt 45 år gammal och fortfarande kör oförändrad.

Så det är oklokt att förutsäga den förestående död någon speciell teknik. Och det är ännu mer oklokt att förutsäga död av PC i synnerhet som hade gjort många gånger tidigare.

Stratoscale satsningar UX, enkelhet kan demokratidatacentret, Beyond the iPhone: Var inte Apple gå nästa, kanske det finns en cyber-punkt till denna innovation klyschor, Tom Siebel s C3 sakernas Internet ser ut att expandera, dräpa jättar, Stora uppgifter största problem: det är för svårt att få data i, Rör inte detta en Android inställning och de flesta skadliga program kommer att lämna dig ifred, mestadels, hur Apple blev Samsung, och varför Steve skulle ha godkänt, Open Compute Project: Mäta sitt inflytande i datacenter, moln datainfrastruktur

Men det är också allmänt accepterat datorn är inte längre den primära datorenhet för många, i synnerhet konsumenter.

Enligt analytiker Gartner, har försäljningen av traditionella datorer (stationära och bärbara datorer) över hela världen minskat från 343 miljoner år 2012 till någonstans runt 232 miljoner i år, intäkterna har minskat med en otrolig $ 97 miljarder från $ 219bn i 2012 till en förutsedd $ 122 mdkr år .

Visst, är en del av detta ned till några ekonomiska faktorer på kort sikt – låg oljepriser och politisk osäkerhet som slår utgifterna på marknader som Brasilien och Ryssland. Windows 10 anländer som en gratis nedladdning har förmodligen gett någon en anledning att inte köpa ny hårdvara också. Men längre sikt trender är tydliga: vi är helt enkelt inte köpa så många datorer som vi brukade, eftersom vi inte använder dem så mycket.

Microsofts vision var att sätta en (Windows) dator på varje skrivbord och i varje hem. Det ganska lyckats mycket det, åtminstone i de rikare delarna av världen. Men många av dessa datorer – särskilt sådana hemma – nu glömt och täckt med damm.

Det beror på smartphones och surfplattor är enklare och snabbare att använda, och kan göra de allra flesta saker du kan göra med en dator. I själva verket finns det massor av saker som en vanlig PC eller laptop inte kan göra att en smartphone kan.

För att uttrycka det på ett annat sätt: PC-tillverkare har kämpat – och mest misslyckats med att svara på den fråga som Apples vd Tim Cook förra året: “? Varför skulle du köpa en dator längre Inget egentligen, varför skulle du köpa en”

iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, iPhone, A10 Fusion: Silicon driver Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus

Nu är detta inte betyder datorn är död: att sälja 232 miljoner i år visar att (och ja, jag skrev detta på en PC och företag kommer att förbli ett fäste för PC). Men det betyder att datorn kommer att förändras, och så kommer PC-tillverkare.

Datorn är redan inte din fars PC ändå: att beige låda med en diskettenhet har ersatts med en snygg bärbar dator som delas upp i två eller gör andra typer av gymnastik som krävs. Och det finns mer av denna förändring att komma.

Här är några idéer för vad som kommer att förändras under de närmaste åren.

1. Följ marginalen: Enligt Gartner i en vikande marknad vad är samtal “ultramobile” är ännu ett tillväxtområde – så förväntar sig att se mer kyla hybridanordningar med ett fint prislapp. Analytikerna förväntar sig intäkter för dessa lyxiga enheter att slå $ 34.6bn – en ökning med 16 procent från 2015, och det kan vara den mest lukrativa segment av PC-marknaden i intäkts termer inom tre år. Varför? Eftersom en billig $ 500 laptop marginalen är cirka fem procent – $ 25. På en $ 1000 dator som marginal är mer som 25 procent – eller 250 $.

2. Gaming blir värre. Av samma anledning – chunky marginaler – PC-tillverkare kommer att gå efter spel. Det är en liten marknad för säker med bara ett par miljoner enheter som säljs varje år, men speldatorer börjar på $ 850 och lätt gå upp till $ 1500 för en premiemodell.

3. PC-tillverkare kommer att diversifiera ytterligare. Många mitten-tier PC-tillverkare kämpar med små marginaler eller är på väg att sluta marknaden helt och hållet. Ett alternativ, för dem som kan, är att sprida risken genom att göra datorer bara en del av en bredare verksamhet: det sättet att sälja datorer blir ett bra sätt att få in en fot i dörren till sedan sälja dyrare företaget redskap.

4. PC-tillverkare vänder sig till tjänster. Sakernas Internet skulle kunna bidra till PC beslutsfattare hitta nya sätt att tjäna pengar och hålla kunderna nöjda: exempelvis Gartner säger leverantörer kan använda sensorer för att upptäcka om ett batteri blir för varmt eller en hårddisk är överarbetad – och de kunde skicka en varning till kunderna för att få datorer checkat ut och komponenter bytte innan de blåser. Tjänster som detta skulle kunna lägga till intäkter och kundlojalitet.

5. datorer blir mer som smartphones. Detta är oundvikligt eftersom de flesta människors standarddatorenhet blir smartphone. Det kommer att ske i ett par olika sätt och vi ser redan början till det: övergången till en App Store upplevelse i Windows 10 till exempel, eller uppkomsten av Chromebooks som antar att de flesta av de tunga bearbetning och lagring kommer att ske om molnet. Det innebär från en gränssnittsdesign och back-end teknik synvinkel de flesta PC-program kommer gradvis att bli mycket mer som appar.

Det finns även en chans att – om något som Microsofts Continuum lyfter (Canonical har talat om något liknande) att datorer även kan bli smartphones: eller bör det vara tvärtom? Oavsett vilket är det är datorer inte går bort i årtionden, men de kommer att bli bara ett alternativ bland många, gömd bakom nyare teknik – smartphones, kläder, virtuell verklighet och mer. PC kommer successivt dra sig tillbaka in i en nisch, men det kommer att bli årtionden innan de försvinner.

Hur tror du att datorn kommer att förändras under nästa årtionde? Tyck till i läsarkommentarer.

webbplatsens måndag morgon Öppnare är vår öppnings salva för veckan i tech. Som en global webbplats publicerar denna ledare på måndagen 08:00 CET i Sydney, Australien, som är 6:00 Eastern Time på söndag i USA. Den är skriven av en medlem av webbplatsen globala redaktion, som består av våra ledande redaktörer i Asien, Australien, Europa och USA.

Tidigare på måndag morgon Öppnare

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

A10 Fusion: Kisel driver Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus