Som Australien steg åt sidan, som kommer att plocka upp bredbands fackla?

Som Australiens fiber-to-the-lokaler (FTTP) utbyggnaden avslutar behövs en ny global bredbands ledare.

NBN att kosta upp till AU $ 56 miljarder i topp finansiering, NBN oktober kartuppdatering som sträcker sig tre år utsikter, ACCC godkänner Optus NBN affär, NBN fördubblar inkomster och användare i AU $ 1,5 miljarder förlust

Det var stort, det var fet, och världen hade aldrig sett maken till den tidigare – en kontinental uppgradera nätet som lovade att föra 1Gbps hastigheter till 93 procent av befolkningen och ångra år regerings reglerande misslyckande.

För varje element av Australiens statsägda National Broadband Network (NBN) som var stora, visionär, och framtidssäker, var det alltid den hotande spöke långsamt, tveksamt rapportering av siffror, och problem med Telstra.

NBN: Fiber till världen, framställningar och twibbons kommer inte att spara NBN, Turnbull behöver inte passera lagstiftning för att ändra NBN

Med valet av en center-höger konservativa regeringen förra helgen, någon dröm som Australien har kollektivt av en FTTP nätverk död, begraven, och kremerats.

Manifesterar sig i stället för FTTP kommer att vara en fiber-to-the-nod nätverk som inte skulle vara på sin plats vid den aktuella tiden över hela USA, England, Kanada, eller till och med Nya Zeeland. Den enda skillnaden nu är att i stället för konsumenter som har förmågan att dra nytta av sådan teknologi i dag, australiens kommer fortfarande att vänta ett antal år för att dra fördel av dagens teknik.

Det var den stora löftet om FTTP nätverk, i stället för sent att komma ikapp till resten av världen, var det en sällsynt möjlighet att visa lite framåttänkande från en regering, och språnget stora delar av världen i anslutning.

Australien, som ett stort land med en gles befolkning, med rätta ofta jämfört med Kanada över ett antal strävanden. Men nu, när det gäller bredband som erbjuds, antipoderna måste hänga sina huvuden i skam.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

En invånare i Timmins, en stad med 43.000 personer i norra delen av Ontario, har en bättre möjlighet att dra nytta av höghastighetsbredband än de flesta invånare över Sydney, Australiens största stad och en stad som påstår sig vara en världsstad.

För de kommande tre åren, att alla australier inte turen att vara bland de 22 procent som förväntas att få tillgång till fibertjänster kommer endast att ha en uppgradering till 25Mbps att se fram emot. Samtidigt kommer deras landsmän bland de lyckliga 22 procent kunna få tillgång till tjänster 40 gånger hastigheten.

Den nya regeringen kommer inte att kunna bromsa NBN projektet omedelbart, tack vare ett antal byggkontrakt som behöver ses ut, men under nästa år kommer den inkommande kommunikationsminister, Malcolm Turnbull, att lägga fram planer att omforma projektet i sin föredragna bild.

Fram till dess kommer Australiens största någonsin infrastrukturprojekt fortfarande vara en förebild i hur man kan förbättra en eftersläpande lands anslutning.

Det har varit fyra år av att visa världen vägen, men nu omständigheter och nya regeringar diktera att det är dags att lämna facklan över till någon annan som Australien återvänder till status av bredband oplacerad.

Vem det är, är det tveksamt om enheten kommer att vara en regering som majoriteten av nätutbyggnad över hela världen hanteras av privata enheter.

Det kommer att ta sådana som Google att tillkännage en rikstäckande utbyggnad av Google Fiber att jämföra omfattningen av NBN.

En amerikansk rikstäckande fibernät erbjuder 1Gbps som en standardanslutning och en alternativ fri grupp av anslutningsmöjligheter på 5MBps, den nuvarande genomsnittliga australiska bredbandshastighet, som verkligen skulle vara en värdig efterföljare till NBN mantel.

Nu är det upp till den osynliga handen av marknaden för att leverera det.

webbplatsens måndag morgon Öppnare är vår öppnings salva för veckan i tech. Som en global webbplats publicerar denna ledare på måndagen 08:00 CET i Sydney, Australien, som är 6:00 Eastern Time på söndag i USA. Den är skriven av en medlem av webbplatsen globala redaktion, som består av våra ledande redaktörer i Asien, Australien, Europa och USA.

 berättelser

NBN: Fiber till världen

Framställningar och twibbons kommer inte rädda NBN

Turnbull behöver inte passera lagstiftning för att ändra NBN

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”