BlackBerry stora dilemma: Hur mycket att bryta från det förflutna?

På tisdag kommer BlackBerry visa upp sitt operativsystem och hårdvara nästa generation. Allt prat kommer att inriktas på vad som är nytt – en multitouch UI och uppgraderade webbläsare i BlackBerry 6, och den nya BlackBerry Torch med en slide-ned tangentbordet.

Rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Men den underliggande frågan att titta på som Research in Motion visar världen varför det fortfarande ska köpa BlackBerry smartphones i stället för Android-enheter eller iPhone är hur mycket RIM bryter med det förflutna eller rymmer den. Det är den fråga som kommer att avgöra om RIM kommer att behålla sin ledande position på den nordamerikanska marknaden för smartphones och fortsätta sin tillväxt utomlands.

Nyligen har BlackBerry varit förlora till iPhone och Android på både kundnöjdhet samt potentiella köpare. RIM måste motverka Android och iPhone fart med en pekskärm enhet som är lika lätt att använda och lika kunniga med webben, multimedia, och appar från tredje part, så att det kan sluta förlora tekniskt kunniga kunder till Apple och Google .

Dock har företaget också att tillfredsställa sin lojal kundbas, som till största delen består av företagskunder smartphone kunder som huvudsakligen använder sina enheter för e-post, kalender, och affärsdokument. Om du tillfrågade flesta dessa människor, skulle de säga att de avskyr tangentbord på skärmen och att de flesta av de program på iPhone är oseriöst.

Så det är den svår balansgång för BlackBerry. Den behöver en enhet som är nytt och revolutionerande nog att börja generera några dåligt behövs surr för att motverka iPhone och Android. Men om företaget går för långt bort från sin nuvarande plattform, då det kunde vart sitt företag bas. Det är därför RIM försöker ha kakan och äta den också, med en ny enhet som har både en pekskärm och en bild-down tangentbord, BlackBerry Torch.

Men, det kommer att vara tillräckligt för att locka kunder dras till större pekskärmar på iPhone och Android? Jag har mina tvivel om att om inte RIM överraskar oss med en oväntad innovation. Däremot kan det vara tillräckligt för att stoppa en utvandring av många BlackBerry kunder till iPhone och Android i de kommande åren, och med smartphone marknaden förväntas växa i en rasande takt, skulle det fortfarande lämnar gott om utrymme för BlackBerry på marknaden.

Med detta i åtanke, här är mina stora frågor som leder in RIM: s tillkännagivande idag

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell