ARM brottas 64-bitars tech för handdatorer

Cambridge-baserade företaget planerar att använda 64bit och super-skalära tekniker, men kommer att göra det utan att kraftigt öka energiförbrukningen eller bryta begränsningar av trådlösa enheter utrymme. Breddning datavägen och adressutrymme till 64bits, samtidigt använder super-skalär kärnor som utför mer än en instruktion varje cykel, är hur core processor hastighet kan ökas.

Processorer, sälja familjen kisel: Varför Storbritannien är upprörd över ARM övertagandet, Sakernas Internet, Softbank vd Son säger ARM en fler decennium satsning på sakernas Internet, hårdvara, Softbank att köpa chip designer ARM för £ 24,3 miljarder eftersom det tar syfta till sakernas Internet, ARM, ARM snaps upp sakernas, imaging specialist Apical i $ 350m affär

De ansökningar om 3G-enheter kommer att vara saker som video och global positionering, och de kommer att behöva makt “, säger Simon Segars, ARM: s vice VD för ingenjörsteknik.” Det kommer att vara ett krav för 64bit bearbetning inom några år. Vi börjar att se behov som uppstår och vi räknar med att ha produkter i ett par år.

Marker som har 64bit adressering och super-skalär funktioner, såsom Intels kommande Itanium och Compaq Alpha-processorer, kostar flera gånger mer och är flera gånger större än nuvarande ARM chips. ARM: s utmaning är att hitta ett sätt att integrera dessa förmågor utan att göra oacceptabla kompromisser på batteriets livslängd och utseendet och känslan av enheter.

ARM överväger också andra metoder, inklusive modulära bearbetnings mönster, där icke-kärnfunktioner såsom videoacceleration kan hanteras på ett separat chip. En annan utveckling väg är mycket långa kommandoord, där programvaran hanterar vissa behandlingselement.

Företaget sade att han kunde rekrytera partners för att utveckla sina nästa chip arkitekturer, på samma sätt som Intel rekryterade Hewlett-Packard för sin IA-64 64bit design.

Sälja familjen kisel: Varför Storbritannien är upprörd över ARM övertagandet

Soft VD Son säger ärmen flera decennium satsning på sakernas Internet

Softbank att köpa chip designer ARM för £ 24,3 miljarder som det tar syfta till sakernas Internet

ARM snaps upp sakernas, imaging specialist Apical i $ 350m affär